Ny vin er tappet på flasker

I går tappet vi Superiore-vinen fra 2017 og rosèvinen fra 2018 på flasker. Vi møtte frisk og opplagt hos Lionello for å ta en siste smak av vinen før tapping kl 07.30? Noen ganger utarter mandagene seg litt annerledes her ??

Etter smakingen var vi fornøyd men bestemte oss for å legge noen få dråper rødvin til rosèvinen for at fargen skulle bli hakket mer rosa, den var litt for orange- så var vi fornøyd og kunne begynne å tappe vin.

Vi begynte med Rosèvinen, den er fra 2018 og er laget 100% av Barberadruen. Rosèvin er en ferskvin og derfor er den først ut til tapping av 2018-vinene våre.

Trine er klar til å begynne å sette flaskene på båndet etter at alle koblinger er gjort.
Endre tar imot flaskene etter at de har vært igjennom maskinen og blitt fylt med vin og deretter korket.
Denne bør nok ligge ett par uker på flasker for å bli optimal men da er den klar til å nytes en varm sommerdag, gjerne med bassenget her på gården?‍♀️? Etikett gjenstår enda men det kommer!

Den neste vinen som skulle på flasker var Superioren fra 2017. Den har lagt i vel ett år på eikefat/Barique som rommer 225 liter.

Maskinen vi bruker: i den første delen av maskinen blir vinen helt i flaskene og i den andre kommer korken på.
Her er det ferdige resultatet av vår Superiore Barbera d’Asti 2017, også denne skal få etikett om ikke veldig lenge. Denne vinen har uansett godt av å ligge en stund før den drikkes.

Cin cin da folkens? ?

Ett år som vinbønder

I dag er det nøyaktig ett år siden vi flyttet til Piemonte. Ferden begynte den 26. mars med båt og bil fra Bergen og den 28. mars 2018 var vi fremme i vårt nye hjem.

Vi fikk en litt mer strabasiøs start på flyttingen da Trine greide å brekke kragebeinet dagen etter siste arbeidsdag(en uke før flyttelasset skulle avgårde?), dette var med på å gjøre det hele ganske mye verre og tvilen kom sigende om det var et tegn(for Trine ihvertfall)… Det ble også mye mer jobb for Endre i forbindelse med flyttingen, men vi kom oss avgårde!

Vel fremme i Castelnuovo Calcea var det nok å ta tak i ?. Vinmarken hastet mest så vi tok først fatt på arbeidet der, med god hjelp fra foreldrene våre.

Siden vi ikke hadde traktor eller annet nødvendig utstyr, måtte alle kvistene vi klipte i februar samles sammen og brennes, en omfattende jobb..

Tomten var igjengrodd og vi måtte jobbe en del for å få frem den flotte utsikten vi viste var bak alle trærne…

Det var mye fantasi som skulle til for å se for seg hvordan dette skulle bli..

På baksiden var det hønsehus og også rimelig overgrodd..
Etter mye saging og kutting begynte vi bokstavelig talt å se lyset og vi nærmet oss en utsikt:)
Når det siste store treet var vekke, kunne vi endelig si at vi hadde rett, det var en utsikt bak – heldigvis!!

Dagene gikk med til jobb i vinmarken og å få ferdig leilighetene, alt dette mens vi bodde på en byggeplass… Alt har ikke gått etter planen og vi ble så forsinket med leilighetene at vi ikke kunne ta imot våre første gjester som skulle komme 17.mai. Vi åpnet ikke før i midten av juli og da var det (heldigvis) venner av oss som kom.. Leilighetene var beboelig, men det gjenstod enda arbeid… Og vi kan ikke snakke om dette uten å ta med kostnadene, alt kostet mer og vi møtte på uforutsette problemer (bla. kloakk og avløp??)

Dette er ikke noe vi har delt så mye tidligere, vi skulle jo reklamere for vinferie og flotte ferieleiligheter samtidig som det var dette som var virkeligheten…
Fra vi kom i slutten av mars frem til midten av juli var dette utsikten vår.
Vi var veldig fornøyd når det ikke lenger var en eneste stor byggeplass?

Samtidig som byggingen pågikk, jobbet vi for fullt i vinmarken, vi var alltid litt på etterskudd, kanskje ikke så rart siden alt var nytt og det var myyyye mer jobb enn vi trodde. Det må også tas med at våren var våt og det grodde ekstra mye, det gjorde klippingen verre og vi måtte også sprøyte oftere, selv om vi holder dette på et minimum.

Det grodde veldig fort og vi hadde ikke det rette utstyret.. begynte friskt med kantklipper mellom radene, men skjønte fort at vi måtte ha mer utstyr.. Kantklipper bruker vi enda rundt vinstokkene og det er i grunn tungt nok!
Vi gikk derfor til anskaffelse av denne maskinen, utrolig hvor mye enklere det ble.. Den bruker vi enda i vår leide mark da det ikke går å klippe med traktor der.
Varm og svett og sliten blir vi av å jobbe ute i steikende sol og 30+ grader…
Så glad blir vi når siste sprøyting er unnagjort? I den leide marken gjøres også dette manuelt ved å gå mellom radene med slange fra traktoren. I tett nylondrakt og varmt vær er dette veldig tungt!!!!
Endre hadde hørt at det var mye penger i vin og at alle kjører Lamborghini…

Nå når vi ser tilbake, passer det også å se fremover og på det som kommer. Vi er tilbake til å bo på en byggeplass, men det er bare gøy siden vi nå jobber med å få det etterlengtede bassenget på plass til 2019 sesongen starter:) Og det går fremover, for hver dag! Så vi gleder oss til å ta imot gjestene våre og vise frem dette flotte området.

Bassenget blir i et rolig område med utsikt utover vinmarken, et fint sted å slappe av på – og kanskje nyte et glass av gårdens vin…

Følelsen av å få druene i hus etter innhøstingen i 2018 var ubeskrivelig? Da var druene trygge fra alle farene som truer i forhold til vær og vind og alt som kan skade avlingen, og det er vi utrolig takknemlig for. Vi har hatt mange gode hjelpere i løpet av året og setter utrolig stor pris på alle som har hjulpet oss, Tusen takk?

Innhøstingen ble en hard økt, men jaggu var det skjønt å få druene i hus? Og etter at vi har smakt på vinen så er vi sikker på at den blir helt fortreffelig? 2018-vinåret altså?